30.3.12

Millised on õlle ja toidu sobitamise reeglid

Kui tellid restoranis toitu, tuuakse alati lauda ka joogikaart. Kelnerid on altid soovitama erinevate söökide kõrvale kõikvõimalikke veinisorte. Mis saab aga siis, kui sa ei ole suur veinisõber? Mida siis peene roa kõrvale juua?

Õllesommeljee Kristjan Peäske annab soovitusi, milliste roogade juurde erinevaid õllesid sobitada. Kui valmistate kala, pajarooga või magustoitu, siis milliseid õllesorte peaks koju varuma?

Toidud, mis sobivad lager-õlledega

Kõige tüüpilisemaks lager-õlleks on näiteks A. Le Coq Premium. See on maitseomaduste poolest kerge, mistõttu seda sobib juua nn januõllena. Peäske sõnul sobib Premiumi kõrvale ideaalselt olemuselt kergemad road ning pubile iseloomulikud kerged näksimised nagu küüslauguleivad ja soolakrõpsud. Lager sobib hästi värskendama ka kergelt vürtsikaid Aasia maitseid.
Lager-õllede kategooriasse kuuluva maitselt tugevama Specialiga sobivad kokku šašlõkk, kana barbecue-kastmes, basturma ja rasvasemad kalaroad.

Toidud, mis sobivad pils-tüüpi õllega

Tugevama maitse ja humalase mekiga Tšehhi-tüüpi õllesid, näiteks A. Le Coq Pilsi soovitab õllesommeljee sobitada magus-hapukate maitsetega, mis sulanduvad väga mõnusalt õlle mõrkjusega. Näiteks valge kala Bearnaise’i kastmega, mereannid magus-hapu aasiapärase kastmega ning isegi sushi, mis sobib mõrkja õllega tänu hapukale soja kastmele. Samuti on Teriyaki kana mõrkjama A. Le Coq Pilsiga kindel valik.

Toidud, mis sobivad tumedate õlledega

Ka tumedad õlled erinevad üksteisest väga suuresti maitsetelt ja seeläbi tuleks ka toidu sobivusi vaadelda erinevalt. Tõmmu Hiid, mis oma maitselt on tumeda õlle kohta pigem kergemapoolsem on tegelikult toiduga sobitamise osas väga mitmekesiselt kasutatav. Kui lager stiilis õlu muudab barnecue maitse värskeks, siis Tõmmu tõstab jällegi esile karamelliseid jooni. Seeläbi soovitaks sommeljee suvisel ajal barbecue kõrvale lager stiilis õlut, kuid külmemal ajal jällegi hoopis Tõmmu Hiidu. Lisaks võib Hiidu edukalt sobitada magus-hapukate tomatise kastmetega roogadega nagu näiteks guljašš või suisa räim tomatis. Õlu on mõnus ka klassikaliste Eesti juustudega, kuid sel juhul on oluliseks siduvaks sillaks magus-hapu moosiline juustu kõrval, näiteks sibulamoos oleks hea valik.

Kõige tuntuma tumeda õlle, tugeva maitselise porteriga, tasub proovida näiteks pikalt küpsetatud pajaroad eriti tore, kui kasutad pajaroa valmistamisel sama õlut, rasvased lihatoidud, ahjuroad ning tummised kastmed. Magusatest roogadest soovitab sommeljee serveerida porterit halvaa, tumeda šokolaadi ja šokolaadikoogi kõrvale. Nimelt hakkab porteris olev karamellisus magususega mängima ning see sobib seetõttu ideaalselt šokolaadiste dessertide juurde.

(Delfi)

Vaata lisaks: Õlu passib ka šokolaadikoogi kõrvale, Kontrolörid alustavad serveerimise hindamist, Metsseahautis tubeda õlle, ürtide ja seentega, Tumedast õllest köögis ja klaasis, Õllesommeljee toob kultuuri muutusi, Eesti esimene õllesommeljee edendab kultuuri

No comments:

Post a Comment